fbpx
Δημιουργία eshop

Το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί κάποιος σε ένα διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου πραγματοποιούνται πωλήσεις διαφόρων ειδών. Μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου επιτυγχάνεται κάθε είδος εμπορικής συναλλαγής μεταξύ προσώπων φυσικών και μη, που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Η διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών πραγματοποιείται εξ’ αποστάσεως μέσω δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς να απαιτείται η παρουσία καταναλωτή στο κατάστημα. Έτσι μπορούν να διακινούνται είτε πληροφορίες είτε αγαθά από οποιοδήποτε μέρος σε κάποιο άλλο. Αν και αυτή η διαδικασία ακούγεται απλή , στην πραγματικότητα η δημιουργία ενός e-shop είναι μια λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία. Το e-shop αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του ένα νέο κατάστημα. Αυτό το κατάστημα όπως όλα έχουν κάποιο κόστος, όπως την υπηρεσία φιλοξενίας του e-shop, το κόστος αγοράς ή τις άδειες χρήσης δωρεάν εφαρμογών, την υποστήριξη, την επεκτασιμότητα, την ευκολία χρήσης και άλλες ανάλογα με το e-shop.

Τα πλεονεκτήματα που πλαισιώνουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αφορούν την εισαγωγή σε νέες αγορές, την απόκτηση νέων πελατών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τις ασφαλείς συναλλαγές και αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο λόγω της πληθώρας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στους καταναλωτές. Είναι αναγκαίο να τονιστεί πως στο ηλεκτρονικό κατάστημα δεν υπάρχει ωράριο λειτουργίας, καθώς λειτουργεί και τις 24 ώρες της ημέρας. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε επιθυμεί στην ώρα που θέλει. Επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι το κόστος των προϊόντων που πωλούνται μέσω Internet είναι κατά γενικό κανόνα πολύ χαμηλότερο από τις τιμές του εμπορίου. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απαλλαγμένο από μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους και δεν απαιτείται αρκετό υπαλληλικό προσωπικό.

Η αγορά μέσω e-shop είναι πραγματικά παγκόσμια. Ένας καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ακόμα και κάτι το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, χωρίς να πρέπει πια να περιμένει πότε κάποιος φίλος ή και ο ίδιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η συναλλαγή χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και αμεσότητα. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ολοκληρώνετε την παραγγελία σας, το αργότερο σε 3-4 ημέρες την έχετε λάβει, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή το προϊόν βρισκόταν στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Επιπρόσθετα, το ηλεκτρικό κατάστημα επιφέρει αρκετά οφέλη και στην ίδια την εταιρεία. Κάθε εταιρεία που έχει επιλέξει να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα, άμεσα διευρύνει και τα γεωγραφικά της όρια όσον αφορά τις συναλλαγές της. κάθε επιχείρηση που διαθέτει τα προϊόντα της online μπορεί και αποκτά πελάτες σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την έδρα της, ακόμα και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες κάθε εταιρεία γίνεται εξ’ ορισμού πιο ανταγωνιστική. Με άλλα λόγια και με δεδομένο το ότι σε λίγα χρόνια όλες οι εμπορικές δραστηριότητες θα γίνονται μέσω Internet, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για κάθε εταιρία που θέλει να είναι ανταγωνιστική.

Είναι ανάγκη να τονιστεί πως κάθε εταιρεία έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πολλά στοιχεία για τις συνήθειες, τις ανάγκες και τα γούστα των καταναλωτών και σύμφωνα με αυτά να αναπροσαρμόσει την πολιτική της προς το θετικότερο κι έτσι να επιφέρει αρκετά κέρδη και μεγάλο κοινό. Συμπερασματικά, γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών τους, οι εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία συγκεκριμένων προϊόντων είτε ανταποκρινόμενων σε έναν καταναλωτή, είτε σε μια ομάδα καταναλωτών που χρειάζονται ένα νέο προϊόν το οποίο δεν υπάρχει ακόμα στην αγορά.